Categorieën

Examens

Het praktijkexamen

Tijdens het examen wordt gekeken of je vlot, veilig en zelfstandig door het verkeer heen gaat. Het praktijkexamen duurt in totaal ca. 60 minuten. Van de 60 minuten, wordt ca. 35 minuten daadwerkelijk gereden. De overige 25 minuten zijn gereserveerd voor de kennismaking met de examinator, het inleidende gesprek, een ogentest en/of voertuigcontrole voor de rit en het eindgesprek achteraf. In de regel is het zo dat je na drie kwartier klaar bent en weet of je geslaagd bent. De resterende 15 minuten zijn ingebouwd voor eventuele uitloop van de rit en onvoorziene zaken.

  • De examens worden gereden tussen 8 uur ‘s ochtends en half vijf ’s middags.
  • De aanvraag voor je examen wordt in overleg met jou, door ons geregeld.
Tussentijdse toets

De tussentijdse toets geeft jou de gelegenheid om alvast te wennen aan het praktijkexamen. Deze toets wordt afgenomen door een examinator van het CBR en verloopt als een echt examen. Als je een positief advies krijgt over het onderdeel bijzondere verrichtingen; omkeren, parkeren of stoppen, dan ontvang je een vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het praktijkexamen. Na afloop krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Hierop kun je zien hoe jij er per onderdeel voorstaat. Deze toets is niet verplicht, maar uit onderzoek is gebleken dat het deelnemen van de tussentijdse toets positief effect het op het slagingspercentage van het examen. Bovendien kan de tussentijdse toets zenuwen wegnemen voor het praktijkexamen. Je weet tenslotte al wat je kan verwachten op je praktijkexamen.

Faalangst examen

Bij het CBR wordt ook de mogelijkheid geboden om een faalangstexamen af te leggen. Dit examen is bedoeld voor mensen die in zenuwachtige situaties, zoals een examen, niet meer goed kunnen presteren. Dit examen duurt 80 min. Bij dit examen wordt dus rekening gehouden met de zenuwen van de kandidaat. Dat wil niet zeggen dat je tijdens je examen ernstige fouten mag maken, de beoordeling is hetzelfde als bij een normaal praktijkexamen! Om je op je gemak te stellen duurt het inleidende gesprek langer, de examinator neemt uitgebreid de tijd om je zo rustig mogelijk op weg te helpen. Als je eenmaal rijdt dan bestaat de rit, net als bij een normaal praktijkexamen, uit 2 bijzondere verrichtingen, situatiebevraging en een stukje zelfstandig een route rijden, met als uitzondering dat je tijdens het faalangstexamen een time-out kunt aanvragen. Die kun je gebruiken als je merkt dat de zenuwen de overhand gaan krijgen.
Voor mensen die al eerder last van faalangst hebben gehad is het verstandig om direct de eerste keer een faalangstexamen aan te vragen. Je hoeft dus niet eerst een paar gezakt te zijn om het faalangstexamen aan te vragen.

BNOR examen

Het BNOR biedt je de mogelijkheid een praktijkexamen onder speciale omstandigheden af te leggen. Het rijexamen dat je bij het BNOR aflegt is niet eenvoudiger dan het ‘normale’ examen. De eisen liggen namelijk vast in de wet en zijn dus bij elk rijexamen hetzelfde. Dit examen begint, net als het CBR-examen, met een voorgesprek, de ogentest en een aantal voorbereiding- en controlehandelingen. Verder geldt ook dat je het allemaal zelfstandig moet doen tijdens de rit. Je krijgt een kwartier langer de tijd om het examen af te leggen. Onderdelen die niet voldoende zijn kunnen door de examinator worden herhaald.

Theorie

Wanneer je wilt afrijden voor het praktijkexamen moet je in het bezit zijn van een geldig theorie certificaat. Het theorie-examen voor personenauto categorie B duurt ongeveer drie kwartier en bestaat uit 65 vragen, verdeeld over 2 onderwerpen.

  • Verkeersregels en -inzicht.
    Van deze 40 vragen moet je er minimaal 35 goed hebben beantwoord.
  • Gevaarherkenning.
    Van deze 25 vragen moet je er minimaal 13 goed hebben beantwoord.
    De vragen bestaan uit ja/nee vragen, meerkeuze en openvragen.

Jouw behaalde theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig. Wij raden dan ook aan om zo snel mogelijk te beginnen met je theorie zodat je in de praktijk jouw opgedane theoriekennis kan toepassen.
Je kunt het theorie-examen aanvragen via de website van het CBR.
Heb jij extra hulp nodig bij de theorie? Geef dit dan aan om vervolgens theorielessen te kunnen inplannen.
Heb je moeite met een klassikaal theorie-examen, omdat je moeite hebt met lezen, moeite met concentreren, of omdat je examen wilt doen in een andere taal? Dan kun je een individueel theorie-examen aanvragen. Een individueel examen is een één op één theorie-examen. De kandidaat krijgt hierbij iets meer tijd en aandacht. Het individuele theorie-examen bestaat uit een zelfde aantal vragen als het normale theorie-examen. De vragen worden op dezelfde wijze gesteld en het examen bevat onderwerpen van dezelfde samenstelling als de vragenseries bij het reguliere theorie-examen. In tegenstelling tot een gewoon examen is dit examen alleen bij een rijschool te reserveren.

Algemeen

De rijopleiding

Jij krijgt les op alle mogelijke examenroutes in Amersfoort, Apeldoorn of Harderwijk. Bij de eerste les krijg je een persoonlijke instructiekaart. Door middel van deze kaart worden jouw vorderingen bijgehouden en evalueren wij samen de resultaten. Autorijschool van de Braak vindt het belangrijk flexibel te zijn, jouw mogelijkheden en wensen staan centraal bij het maken van jouw lesrooster. Een rijopleiding is maatwerk. Ieder mens is uniek en verdient daarom een persoonlijke benadering. Tijdens de rijles besteden wij regelmatig aandacht aan de onderdelen die goed gaan en worden de onderdelen die extra aandacht verdienen in de loop van de lessen nogmaals herhaald. Op deze wijze haalt Autorijschool van de Braak het maximale uit jouw rijles en krijg je niet meer rijlessen dan nodig is. Heb je zelf nog wensen of bepaalde onderdelen die jij (nogmaals) wilt behandelen, geef dit aan en we kijken naar de mogelijkheden!

De lesauto

Er wordt les gegeven in een Mercedes A180. Een hele fijne en sportieve auto die voorzien is van de nieuwste snufjes op autogebied. Deze energie zuinige auto heeft een uniek karakter, sportief design en een fraaie afwerking. Verder wordt de Mercedes A180 gekenmerkt door zijn betrouwbaarheid, complete uitrusting (met airco) en uitstekende wegligging. Dit alles maakt deze Mercedes A180 tot een ideale lesauto, een auto waar jij je snel in thuis zult voelen!

2 to drive

Met 2 to drive mag je vanaf 16,5 jaar rijlessen volgen. Je mag vanaf je 16e verjaardag deelnemen aan het theorie-examen. Zodra je 17 bent geworden, dan mag je praktijkexamen doen. Slaag je voordat je 18 wordt? Dan mag je al autorijden! Dit wel onder begeleiding van de door jouw zelf uitgekozen coach(es). Hiervoor heb je een begeleiderpas nodig. De begeleiderspas kun je aanvragen op de website van het RDW.

Je moet je begeleiderspas in bezit hebben, voordat je je rijbewijs aan kunt vragen. Zodra je de leeftijd van 18 hebt bereikt, mag je zelfstandig de weg op. Dus: Ben je 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen. Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen. Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen. Heb jij je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach. Ben je 18 geworden? Dan mag je zelfstandig de weg op.

Voordelen

Je doet extra rijervaring op, hiermee verklein je de kans op ongelukken. Jij kiest je eigen coach! Jij kiest hoeveel coaches je wilt hebben (maximaal 5) Je kunt aan je coach bewijzen dat je goed kunt rijden. Ook je vrienden mogen met jou en je coach mee in de auto, wel zo gezellig! Begeleiderspas: Als je meedoet aan 2toDrive en je rijbewijs wilt aanvragen, heb je daarnaast ook een begeleiderspas nodig. Deze pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. De kosten voor deze pas bedragen € 35,-.

Overig

Opfrisles
  • Durf je de parkeergarage niet meer in?
  • Durf je de snelweg niet meer op?
  • Ben je benieuwd of je nu nog zou slagen voor het rijexamen?
  • Wil je zuinig leren rijden?

Dan bieden wij de mogelijkheid om een Opfrisles te volgen. Tijdens deze opfrisles zal er gekeken worden naar jouw algemene rijvaardigheid en zul je bij het onderdeel waar je onzeker over bent door de rijinstructeur extra ondersteund worden. De Opfrisles duurt 100 minuten. Je betaalt voor de Opfrisles € 99,-. Interesse in de Opfrisles?

Hoe machtig je de rijschool en vul je je eigen verklaring in?

Voordat de rijschool het praktijkexamen gaat aanvragen, moet je eerst de rijschool toestemming geven, door middel van een machtiging. Voor het machtigen heb je een DigiD nodig. Deze kan je digitaal aanvragen bij de website van DigiD.

Als je je DigiD hebt aangevraagd, ga je naar Mijn CBR . Vervolgens vul je bij opleider ons CBR-rijschoolnummer in: je gegevens komen dan automatisch in het reserveringssysteem van het CBR te staan. Als je bij het invullen ook je e-mail adres opgeeft, krijg je automatisch een mailtje als er een datum voor je gereserveerd is. Zodra jij onze rijschool hebt gemachtigd, kunnen wij jouw rijexamen gaan inkopen. Probeer dit zo snel mogelijk te doen, het liefst bij aanvang van je opleiding.

Ook moet iedereen, die een rijexamen aflegt, beschikken over een ingevulde “Eigen Verklaring” (EV). Het CBR beoordeelt of je rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Het CBR stelt je hiervoor een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier ‘Eigen verklaring’. Je kunt je eigen verklaring zelf invullen en betalen via Mijn CBR

Begin op tijd met je aanvraag! De beoordeling van je rijgeschiktheid kan in sommige situaties vier maanden duren.